• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Globalizacija tu, med nami: razprava ob izidu zbornika »Izzivi globalizacije in sociologija Zdravka Mlinarja«

  Sreda, 20. maj, ob 18. uri v Ljubljani

  Smo od globalizacije že utrujeni in smo je že siti, čeprav je vse bolj del vsakdanjika in je vse bolj del dnevnega menija slehernika? Ob tej dilemi smo negotovi. Po eni strani se »od nje« lahko čutimo ogroženi, po drugi strani pa lahko naša življenja bogati. Sociologi in drugi v družboslovju skušajo tej, že povsem življenjski, vendar vse prej kot preprosti dilemi, »priti do dna«. Po nekaj desetletjih nasprotujočih razprav, uokvirjanja globalizacije v teoretske koncepte je morda čas, da se vprašamo, ali smo že blizu točke, ko akumulirano vedenje omogoča približevanje celoviti, bolj povezani in sistematični razlagi.

  Akademik Zdravko Mlinar, pionir sociološkega preučevanja globalizacije pri nas in v svetovnem merilu, je zagovornik umeščanja tega pojava v procesualno logiko družbenih sprememb. Kritizira parcialne, sektorske in subdisciplinarne razlage, ki imajo omejen pojasnjevalni domet. Je eden redkih sociologov, ki na osnovi teoretske predvidljivosti dolgoročne »izide« ali vsaj potenciale tega procesa obravnava (pogojno) afirmativno, z izraženim humanističnim optimizmom.
  »Namesto razlage, da je edina gotovost, ki je še pred nami, negotovost, vendarle razkrivamo da ne gre le za brezštevilne naključnosti različnih dogodkov, ampak tudi za predvidljive procese. In namesto da bi iskali večjo predvidljivost in možnosti vplivanja na spremembe v časovno-prostorski zamejitvi, jih vidim prav v nasprotni smeri, t.j. z vključevanjem v globalno-družbeneni kontekst.«
  Zdravko Mlinar, Globalizacija: bogati ali ogroža?, 2012

  To dilemo naslavlja zbornik sedemnajstih razprav Izzivi globalizacije in sociologija Zdravka Mlinarja (Teorija in praksa, 2014). Povod za zbornik je bila druga knjiga Mlinarjeve trilogije Življenjsko okolje v globalni informacijski dobi Globalizacija: bogati ali ogroža? (Založba FDV in SAZU, 2012). Večina avtoric in avtorjev prispevkov ni globalizacijskih specialistov, v smislu njihovih predmetnih področij. Zbornik tako prinaša širši razmislek o globalizaciji z referenco na samosvojo »Mlinarjevo sociologijo« dialektike družbenih sprememb in globalizacije. Po Mlinarjevem večdesetletnem obširnem znanstvenem opusu njegovo zadnje delo Globalizacija: bogati ali ogroža? združuje empirične izkaze in izčiščeno, dopolnjeno pa tudi preizprašujočo teoretsko razlago procesa globalizacije.
  »Svet postaja totalni sistem… Tu ne bo več zunanjih alternativ niti v smislu, da bi se človek lahko osvobodil te celote niti da bi se izmaknil svoji odgovornosti ... Nezaželenih posledic ne bo več mogoče prenesti na druge, tako da ne bi s tem vplivali tudi na nas same.«
  Zdravko Mlinar, Globalizacija: bogati ali ogroža?

  Uvodno razmišljanje bosta prispevala dr. Renata Salecl in dr. Igor Pribac, uveljavljena družboslovca in publicista. Razprave se bodo udeležili nekateri avtorji prispevkov v zborniku, vabljeni diskutant Ciril Baškovič in akademik Zdravko Mlinar, ki bo odgovarjal na vprašanja udeležencev. Razpravo bo povezoval urednik zbornika dr. Marjan Hočevar.
  Razpravo organizirajo Center za prostorsko sociologijo (CPS) na Fakulteti za družbene vede, Slovensko sociološko društvo v okviru zaznamovanja petdesete obletnice in izdajatelj Teorija in praksa.

  Vabljeni!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL