• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Aleksandar Hemon, gost 30. mednarodnega literarnega festivala Vilenica, bo obiskal tudi Modrijanovo knjigarno

  Četrtek, 3. september, ob 18. uri v Ljubljani

  Priznani ameriški in izjemno priljubljeni pojugoslovanski pisatelj Aleksandar Hemon se je rodil in odraščal v Sarajevu. V začetku njegovega obleganja je zapustil domovino in se odselil v Združene države Amerike; danes živi v Chicagu. Kmalu je začel pisati in objavljati v angleščini, že osem let po prihodu pa je v rokah držal prvenec, zbirko kratke proze Vprašanje Bruna (The Question of Bruno, 2000). Vse odtlej ga spremlja kritiško priznanje, a širšo uveljavitev mu je prinesel roman Projekt Lazar (2008) in ga lansiral v ozek krog petih izbrancev za prestižno ameriško državno nagrado za književnost (National Book Award) in nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov (National Book Critics Circle Award). Pisateljev opus šteje še dve zbirki kratke proze, avtobiografsko delo Knjiga mojih življenj (2003) in še popolnoma svež roman The Making of Zombie Wars (Kako so nastale Vojne zombijev, 2015). Hemonovim besedam v angleščini se redno pridružujejo tiste v bosanščini, s katerimi zvesto polni kolumnistične stolpiče bosanskih časopisov.


  Čeprav ima ugled nostalgika in zbiralca spominov na izginuli predvojni čas, Hemon ni zagledan samo v preteklost. Sarajevskemu temelju svoje literarne in osebne identitete je z leti dodal nove, čezoceanske plasti. Ob Sarajevu se v njegovi literaturi vse bolj pojavlja Chicago, njegovi junaki pa so iz izgubljenih priseljencev postali spodobni člani ameriške družbe, ki se popolni integraciji v narod optimizma še vedno izmikajo s trmasto vzhodnoevropsko melanholijo. Ameriške nacionalne karakteristike, tako kot ameriška zunanja politika, so pogosta tarča pisateljevega bridkega jezika in ironičnega komentarja. A kritika ne pomeni nehvaležnosti, pravi Hemon, biti kritičen pomeni ravno to, da se nekje počutiš doma, da ti neka dežela pripada, te zadeva in se zato z besedo zavzemaš za boljši jutri.

  Aleksandar Hemon je gost 30. mednarodnega literarnega festivala Vilenica (1.–6. september 2015) in eden od avtorjev, ki so vključeni v letošnji zbornik. V četrtek, 3. septembra, ob 10. uri bo udeleženec Okrogle mize Srednjeevropske pobude na Vilenici: »Odzven prostora« v Lipici, v soboto, 5. septembra, pa bo nastopil na literarnem branju matineje na gradu Štanjel, kjer bodo razglasili tudi dobitnika vileniškega kristala.

  Pisatelj pa bo obiskal tudi Ljubljano. V četrtek, 3. septembra, ob 18. uri bo gost literarnega večera v Modrijanovi knjigarni na Trubarjevi 27. O različnih domovih in plasteh pisateljske identitete se bo z njim in s prevajalko Ireno Duša pogovarjala literarna kritičarka Iva Kosmos. Irena Duša je prevedla vse tri Hemonove knjige, ki so na voljo v slovenščini – Nowhere Man, Projekt Lazar in Knjigo mojih življenj (izšle so pri založbi Modrijan).

  Ne zamudite priložnosti za srečanje z Aleksandrom Hemonom!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL