• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • So knjige »posebnost«? So knjigarne »nenavadne«? – O knjigarnah v Modrijanovi knjigarni

  Četrtek, 24. september, ob 18. uri v Ljubljani


  »Pravijo, da nameravate odpreti knjigarno. Kar kaže, da ste pripravljeni tvegati marsikaj nenavadnega.« Krokar, eden izmed likov v romanu Knjigarna Penelope Fitzgerald (Sanje, 2009), se takole začudi nameri gospe Green, da v malem Hardboroughu odpre knjigarno. Gospa Green se ne pusti zmesti: »Zakaj se vam zdi knjigarna tako neobičajen podvig?« Krokar: »Navadni slaniki gredo mnogo bolje v prodajo kakor na primer prekajeni, ki so rahlejšega okusa. Menda mi ne boste zdaj poskušali dopovedati, da knjige niso nikakršna posebnost.«


  So torej knjige »posebnost«? So knjigarne »nenavadne«?


  Za tiste, ki smo se šolali v sedemdesetih, osemdesetih letih (pa tudi prej), četudi v manjšem mestu, ni bilo prav nič nenavadnega spotoma iz šole vstopiti v knjigarno in pobrskati po njenih policah. Tudi v manjših se je kaj našlo, knjigarka je bila vedno na tekočem o najbolj »vročih« ljubezenskih romanih za bralke, vedela je, kaj pridejo iskat najbolj »načitani« krajani in kaj je na seznamu domačega branja v bližnji osnovni šoli. Še posebej veselo (za šolarje zagotovo, za starše malo manj) pa je bilo v prvih dneh septembra, ob nakupovanju učbenikov in drugih šolskih potrebščin. Veselile pa so se tudi knjigarne, saj je bil takrat izkupiček še posebej spodbuden. V Ljubljani so se knjigarne druge za drugo nizale po mestnih ulicah. Na Šubičevi, Titovi, Miklošičevi, na Trgu revolucije (pozneje osvoboditve), na Mestnem trgu ... Nekatere ljubljanske knjigarne so imele povsem soliden izbor tujejezične literature, na primer tista na Bavarskem dvoru in Konzorcij. Danes vas iz mnogih izložb v mestu, ki so jih nekoč krasile knjige, pozdravljajo šamponi, čevlji in oblačila, pa mobiteli in vse drugo, kar je bolj »navadno« in gre »mnogo bolje v prodajo«. Nekatere pa celo izpraznjene zijajo na ulico in čakajo najemnika, ki bo pripravljen tvegati. Se bo našel kdo, ki bo pripravljen tvegati nekaj tako nenavadnega, kot je odpreti knjigarno v mestu?

  A po drugi strani je bilo v zadnjih letih odprtih več knjigarn v »potrošniških« središčih na obrobju, svoje knjigarne so odprle nekatere založbe, za »neobičajen podvig« se je odločilo tudi nekaj gospe Green ...

   

  To je samo eno izmed izhodišč za prvi pogovor, ki ga v času KNJIGOKUPA pripravljamo v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani. Kako daleč in kako globoko se bodo razpravljavci podali iskat odgovore, zakaj knjigarne danes niso več to, kar so bile nekoč, in kakšne, če sploh, bodo jutri, je odvisno od njih pa tudi od vas, če boste prišli.


  K sodelovanju smo povabili zelo zanimive goste, z zelo različnimi izkušnjami in različnih pogledov, a nedvomno z isto željo: ohraniti in razvijati knjigotrštvo na Slovenskem. Dr. Miha Kovač, redni profesor na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter vodja razvoja v Mladinski knjigi, ima razmere v slovenskem založništvu in knjigotrštvu »v malem prstu«, odlično pa pozna tudi razmere v drugih državah. Davorka Štefanec že 15 let vodi koprsko knjigarno Dom knjige (MKT). Lani se ji je Društvo slovenskih založnikov oddolžilo s priznanjem »naj knjigotržka«, leta 2011 pa je dobila priznanje Slovenske sekcije IBBY za promocijo mladinske književnosti in branja. Janez Miš je lastnik založbe Miš, ki je usmerjena predvsem v izdajanje kakovostne mladinske literature. Knjigotrštvo mu je zelo blizu, saj je založba nastala iz knjigotrškega podjetja, ki je tržilo knjige po slovenskih splošnih in šolskih knjižnicah, vendar svoje knjigarne nima. Mitja Ličen je direktor novomeške založbe Goga, ki svojo dejavnost dopolnjuje s knjigarno, enim od središč kulturnega življenja v dolenjski prestolnici. Pogovor bo vodil radijski urednik in voditelj, prevajalec in dramski umetnik Janko Petrovec.


  Vabljeni v četrtek, 24. septembra, ob 18. uri v Modrijanovo knjigarno v Ljubljani!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL