• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Očetnjava in Nina Bunjevac v Sloveniji

  Sreda, 7. oktober, ob 18. uri v Škofji Loki

  Očetnjava, strip Nine Bunjevac, ki je v prevodu Maje Novak junija izšel pri založbi Modrijan, je pretresljiva zgodba o življenju Nininega očeta in njene družine. Obenem je to zgodba o Jugoslaviji in o predzgodovini njenega krvavega konca. Knjiga je simbolično razdeljena na dva dela, v prvem je opisano Ninino življenje v Kanadi, v drugem, obsežnejšem, pa njena mladost v Jugoslaviji. Skozi strip se nizajo »flashbacki« o očetovem življenju, o njegovih starših in starih starših. »Bil je čuden otrok, goskam je zavijal vratove in mlade mucke metal v goreče peči, zato so ga stari starši poslali v vojaško šolo v Split. A tudi ta epizoda se ni končala najbolje. Petra so, ker je bil goreč in glasen privrženec povojnega disidenta Milovana Đilasa, za tri leta pospravili v zapor, od koder se je vrnil zlomljen, brezposeln, socialno umorjen in odločen, da emigrira v Kanado. Na svoji poti je spoznal Nikolo Kavajo, srbskega nacionalista, človeka, ki si ga bo zgodovina zapomnila kot tako imenovanega lovca na Tita, človeka, ki je zagrenjenemu in razočaranemu Petru tlakoval pot v Srbsko osvobodilno gibanje Očetnjava. In v prerani grob.« Tako je Nininega očeta sledeč podobam iz stripa kratko opisala Katja Perat (Mladina, 11. september 2015).


  Očetnjava je bila napisana in narisana za bralca, ki ne pozna zgodovinskega okvirja nastanka Jugoslavije, a kljub temu je kratka zgodovina Jugoslavije, ki je predstavljena dokumentaristično, brez ideoloških podtonov in z redkimi osebnimi komentarji, kar daje delu še večjo težo in avtentičnost, zanimiva tudi za nas – strip je izšel tudi na Hrvaškem in v Srbiji – in dragocena zlasti za mlajše generacije, rojene malo pred razpadom skupne države in po njem. Bogato šrafirana risba v točkastem slogu je ročno delo – Nina se je odpovedala pomoči sodobne računalniške tehnike – in kot nalašč za pedanten realistični prikaz dogajanja, naj orisuje vsakodnevno življenje družine ali prikazuje kolažne inserte iz zgodovine Jugoslavije. Protagonisti, še posebej zgodovinske osebnosti in družinski člani, so dobro prepoznavni v različnih življenjskih obdobjih, risba, četudi relativno statična in na oko hladna, doživeto prikaže njihove bolj ali manj tragične usode.

   

  Strip Očetnjava, ki je kot Fatherland izšel konec leta 2013, je postal prava uspešnica, požel je navdušene ocene najuglednejših ameriških časnikov in prejel nekaj prestižnih nagrad, med njimi nagrado za najboljši kanadski stripovski album na osrednjem stripovskem festivalu v Torontu (Toronto Comic Arts Festival) maja 2015. Objavljen je bil že v desetih državah Severne Amerike in Evrope, Nina Bunjevac je po izidih gostovala na Hrvaškem, v Nemčiji, Srbiji ...


  In zdaj prihaja tudi k nam. Njen prvi nastop bo v sredo, 7. oktobra, ob 18. uri pred Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki. Na gostovanju jo bo spremljal slovenski striparski kolega Iztok Sitar.


  Vabljeni!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL