• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Knjižpotje v Modrijanovi knjigarni – Mirana Likar in Agata Tomažič o zbirki kratkih zgodb Glasovi

  Četrtek, 19. november, ob 18. uri v Ljubljani


  Prva kratkoprozna zbirka Mirane Likar, Sobotne zgodbe, ki je izšla leta 2009, je bila kar dvakrat nominirana za Dnevnikovo fabulo, tri leta pozneje je izšla zbirka Sedem besed, pred kratkim pa še tretja zbirka – Glasovi. Vmes so prihajale nagrade in priznanja ali nominacije zanje, nazadnje nagrada na mednarodnem literarnem natečaju Lapis Histriae 2015 za zgodbo Jutro zadnjega dne, ki je objavljena v zbirki Glasovi.


  Glasove je prebrala tudi novinarka, urednica, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič, avtorica odmevne kratkoprozne zbirke Česar ne moreš povedati frizerki, ki je malo pred Glasovi izšla pri založbi Goga. »Glasovi prinašajo nov odmerek bralskih užitkov za vse ljubiteljice in ljubitelje kratkozgodbarske oblike, ki jo Mirana Likar zelo dobro obvlada,« se Agata Tomažič strinja z bralkami in bralci, ki smo Glasove že prebrali, in delo ocenjuje takole:
  »Kot pove že naslov, pisateljica v najnovejšem delu daje glas različnim posameznikom, odstira njihove skrivnosti, lušči plasti potlačenih spominov ali podaja občutja, kakršna jih prevevajo, vse do končnega zasuka, ki je lahko presenetljiv in odpira nova obzorja, ali pa samo sklene krog.
  Mladostna prijateljstva, ki so se z minevanjem časa prenesla na nove ravni, se vračajo k izhodiščem in razmislekom o lastnem življenju (Sicilija); na videz banalne situacije, kakršno je čakanje v vrsti pred blagajno v supermarketu, preko spominskih reminiscenc pripeljejo do neslutenih razkritij (Sui generis); povsem neproblematično prijateljsko druženje na odprtju slikarske razstave grozi, da se bo nevarno zapletlo (Otvoritev).
  Mirana Likar je tudi mojstrica kratkih vinjet, ki na upovedovalni ravni niso drugega kot impresije, a vendar se v njih razkrije vsa tragika dogajanja, ki je privedla do tihega ždenja pred umetniško fotografijo (Nedolžnost). Tu so še neskrupulozni premožnež, za katerega je smisel življenja okušanja dobre hrane in pijače ter bi ga lahko poimenovali kar »slovenski psiho« (Bilbao); razčlovečena negovalka ostarelih (Jutro zadnjega dne) in mladenič, v katerem brez težav prepoznaš avtorja ksenofobnih komentarjev na spletnih forumih in ki potrjuje, da je nasilnež vedno tudi sam žrtev (Izmera sveta). Tako kot se razlikujejo liki, ki so se znašli v pisateljičinem risu, se izmenjujejo tudi registri jezika, v katerega Mirana Likar ne pomišlja spustiti slengovskih izrazov – če ti ustvarijo verodostojnejše vzdušje.«


  Mirana Likar si torej ne bi mogla želeti primernejše sogovornice za prvo ljubljansko predstavitev svoje zbirke. Njunemu pogovoru boste lahko prisluhnili v četrtek, 19. novembra, ob 18. uri v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani.

   

  Prisrčno vabljeni na srečanje!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL