• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • »Država v fokusu« – Francija. – Pascal Bruckner gost 31. slovenskega knjižnega sejma

  Sreda, 25. november, ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma


  V zadnjem romanu Pridni sinko ste spregovorili o svojem odraščanju s protijudovsko nastrojenim očetom. Je ta življenjska okoliščina vplivala na vašo kritičnost do ksenofobije v Franciji?


  To je eno izmed vprašanj, ki ga je julija v intervjuju za Jutarnji list dobil francoski mislec in pisatelj Pascal Bruckner. Povod za intervju ni bil pričakovani hrvaški prevod romana, temveč skorajšnja uprizoritev igre Ledeni mjesec na Dubrovniških poletnih igrah. Bruckner je namreč avtor knjižne predloge za to igro, romana Lunes de fiel (1981), ki ga pri nas – čeprav ni preveden v slovenščino – poznamo kot Grenki medeni tedni in ki je bil tudi predloga za film Romana Polanskega. Predstavo je režirala Vlatka Vorkapić, nastala je v koprodukciji s Hrvaškim društvom pisateljev in Muzejem sodobne umetnosti v Zagrebu, posebnost premiere, ki je bila 28. julija, pa je bilo prizorišče: umetniki so se gledalcem predstavili na krovu ladje Sea star, na katero se je publika vkrcala v luki Gruž in se zatem odpravila na plovbo. Vsekakor pa premiera ne bi bila tako zelo odmevna, če se gledališki ekipi in gledalcem ne bi pridružil tudi Pascal Bruckner.

  »Da, v tej knjigi sem razodel svojo skrivnost,« je odgovoril Bruckner. »Moj oče je bil nasilnež, pronacistično in protijudovsko nastrojen človek, slabič in inteligenten obenem. Sebe sem zgradil kot oponenta vsemu, kar je bil on. /.../ Strastni in iracionalni antisemitizem mojega očeta se danes ponovno pojavlja v mnogih segmentih radikalnega islama, vzporedno z željo uničiti sleherno sled krščanske civilizacije. Radikalni islam bo težko priznal za svoji predhodnici monoteistični religiji, judovstvo in krščanstvo, ki jima veliko dolguje.«

   

  Brucknerjevo razmišljanje in njegov zadnji roman Un bon fils (2014), ki je marca – manj kot leto dni po izidu v Franciji! – kot Pridni sinko izšel pri založbi Modrijan, utegneta biti pomembni izhodišči za pogovor, ki ga v sklopu »Država v fokusu« pripravljajo organizatorji 31. slovenskega knjižnega sejma v sodelovanju s Francoskim kulturnim inštitutom Charles Nodier, francoskim veleposlaništvom v Ljubljani in založbo Modrijan. Literarno srečanje s pisateljem bo že prvi dan sejma, v sredo, 25. novembra, ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, z Brucknerjem se bo pogovarjal Jaroslav Skrušný, odličen poznavalec francoske književnosti ter prevajalec romanov Pridni sinko in Ljubezen do bližnjega. Pascal Bruckner bo tudi osrednji gost na slavnostnem odprtju sejma v torek, v sredo ob 15. uri pa bo gostoval v literarni oddaji Radia Študent Tu pa tam.


  Lepo vabljeni na srečanje s pisateljem!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL