• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Kdo je Milan Kučan? – Pogovorni večer z Božom Repetom, Milanom Kučanom in Mojco Šetinc Pašek

  Petek, 27. november, ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma


  Božo Repe je Milana Kučana spoznal že v osemdesetih letih, ko je kot mlad zgodovinar delal v Marksističnem centru CK ZKS in je pripravljal doktorsko disertacijo o liberalizmu. Leta 1992, ko je bil Milan Kučan izvoljen za prvega predsednika samostojne Slovenije, je Repe doktoriral in začel predavati občo in slovensko zgodovino po letu 1918 na Pedagoški fakulteti v Mariboru, dve leti pozneje pa tudi na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Leta 1996 se je Repe na oddelku redno zaposlil in bil leto zatem izvoljen za izrednega profesorja. Milanu Kučanu se je takrat iztekel prvi mandat, ponovno je kandidiral in predsednikoval do leta 2002. Božo Repe je bil tisto leto izvoljen za rednega profesorja, pri Modrijanu pa je objavil knjigo o Slovencih in razpadu Jugoslavije – za naslov je uporabil že takrat legendarne besede, ki jih je predsednik izrekel 26. junija 1991, čisto na koncu govora ob razglasitvi samostojnosti na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani – Jutri je nov dan. Leta 2015 je Božo Repe objavil knjigo Milan Kučan, prvi predsednik.


  Kdo je Milan Kučan? Politik, voditelj slovenskih komunistov, zadnji predsednik Predsedstva Republike Slovenije, prvi demokratično izvoljeni predsednik samostojne Slovenije in zadnji, ki je bil na tej funkciji neprekinjeno deset let, visoki državnik mednarodnega ugleda, mnogo let najbolj priljubljeni slovenski politik, »Slovenec leta« več let zapovrstjo in še leta po upokojitvi ljubljenec medijev, takšnih in drugačnih. Milan Kučan je tudi sin, brat, mož, oče, ded, sodelavec in prijatelj.


  Milan Kučan, prvi predsednik ni prva knjiga o Milanu Kučanu (in najbrž tudi ne zadnja), vsekakor pa edina, ki celovito prikaže Kučanovo življenje od otroštva do danes, njegov način razmišljanja in politično delovanje v posameznih obdobjih. »Od Kučanove upokojitve leta 2002 je minilo že trinajst let in medtem so odrasle generacije, ki o njem vedo komaj kaj,« pravi Repe v intervjuju za Sobotno prilogo. »Bil je torej že čas, da se ga predstavi celovito.« In ta celovitost vključuje tudi izjemno pomembno obdobje po upokojitvi, pri čemer ostaja za Repeta uganka »antagonistična percepcija Kučana«. »Na eni strani je bil od konca osemdesetih let in še dolgo po upokojitvi najbolj priljubljen slovenski politik, na drugi strani pa so se vrstili napadi nanj, ki imajo povsem groteskne razsežnosti. Tega antagonizma si ne znam razložiti. Nekako sem razumel napade, dokler je še potekal politični boj; zakaj se nadaljujejo še dandanes, pa si ne znam razložiti,« še pojasni Repe.


  V času 31. slovenskega knjižnega sejma bo Cankarjev dom gostil tudi pogovorni večer o knjigi in Milanu Kučanu. S portretirancem in portretistom, Milanom Kučanom in avtorjem knjige dr. Božom Repetom, se bo pogovarjala Mojca Šetinc Pašek, novinarka in avtorica dokumentarnega filma Portret: Milan Kučan.
  Srečanje bo v petek, 27. novembra 2015, ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma. Brezplačne vstopnice.

   

  Vljudno vabljeni!

  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve
  NULL