• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • MOJ RAČUN
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Umor Franca Ferdinanda

  Sarajevo 1914 in romanca, ki je spremenila svet

  Cena: 29,70 €

  Rok dobave 2-3 dni
  Opis
  Knjiga je zasnovana na še neobjavljenih pismih in redkih primarnih virih. King in Woolmansova pripovedujeta resnično zgodbo, ki je bila v ozadju tragične ljubezenske zgodbe in surovega umora, ki je zanetil 1. svetovno vojno.

  Poleti 1914 so v Evropi prevladovala tri velika cesarstva: Avstro-Ogrska, Rusija in Nemčija.
  Štiri leta kasneje so vsa tri izginila v vrtincu 1. svetovne vojne. En sam dogodek je sprožil  svetovni spopad in v njegovem središču je bila žalostna ljubezenska zgodba. Ko je avstrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand l. 1900 za ženo izbral ljubezen svojega življenja, namesto da bi se uklonil željam ostarelega cesarja Franca Jožefa, se je začelo sistematično poniževanje njegove žene Zofije. Kljub temu je prestolonasledniški par neomajno vztrajal v medsebojni zvestobi in ljubezni do njunih treh otrok. V Sarajevu izstreljeni krogli nista le končali ljubezenske zgodbe, temveč sta vodili tudi v vojno in desetletja meddržavnih sporov.

  V ozadju knjige Umor Franca Ferdinanda se prepletata zgodovina evropskih dvorov in nežna ljubezenska zgodba. Priča smo dogajanju v družbi ob koncu starega zgodovinskega  obdobja, polni privilegijev jalovega plemstva, kjer se dogajajo spletke in politični umori.Dobro stoletje po umoru v Sarajevu avtorja ponujata presenetljivo razlago dogodkov. Pojasnjujeta srbsko vpletenost v atentat, ter preverjata govorice o zaroti in neverjetni malomarnosti varnostnih služb tako na Dunaju kot v Sarajevu. Dogodki v Sarajevu so pahnili v nezavidljiv položaj tudi otroke umorjenega para, ki so ob izgubi staršev morali živeti v izgnanstvu, prenašati strahote nacističnih taborišč in govorice, ki so neupravičeno blatile starše. Knjiga se sooča s stoletjem polnim nenavadnih dogodkov in ponuja v branje človeško presunljivo zgodbo o ljubezni, ki so jo uničili umor, revolucija in vojna.

  Od usodne nedelje v Sarajevu je minilo več kot sto let. Nobena kamera ni ujela ključnih sekund za človeško zgodovino. Avtomobil se je ustavil pred Moritz Schillerjevo delikateso, mladi terorist pa je izstrelil krogle proti visokima gostoma. Posledice dejanja lahko zaznamo še danes. Krogle, ki jih je izstrelil Princip, so rodile stoletje prevratov in masovno morijo, kakršni nismo bili priča nikoli poprej. Nobena smrt v zgodovini ni vodila v toliko trpljenja in smrti.
   
  Zakaj so nadvojvodo nagnali na vojaške vaje v Bosno? Morda le zato, da bi bil tam ubit. Tudi tujina je kmalu postala sumničava. Leta 1916 je novinar Wickham Steed v članku okrivil Dunaj: »Zagotovo je mogoče, da je umor v Sarajevu ali Beogradu načrtovala avstrijska tajna policija, da bi tako hkrati odstranila neželeno osebnost in zagotovila razlog za vojno napoved. Odstranitev prestolonaslednika in njegove spremljevalke habsburški družini ni bila popolnoma tuja.«

  Določeni ljudje na Dunaju so zagotovo želeli spraviti Franca Ferdinanda s poti, prav tako so določeni vneto iskali razlog za vojno napoved Srbiji. Kar zagotovo drži je, da je Potiorek sprejel odločitve, ki so omogočile uspeh napada. Franc Ferdinand bi morda preživel, če bi Potiorek opravil svojo nalogo. Ali je šlo za malomarnost ali za zavestno ravnanje, ni več mogoče dokazati. Celo stoletje kasneje je nemogoče odgovoriti na mnogo vprašanj glede atentata.

  Podatki o knjigi

  Prevod: Martin Pišlar in Robert Štruc
  Format: 16,5 x 24,8 cm
  Strani: 348
  Izid: 18.10.2017
  ISBN: 9789616372855

  Komentarji
  Podobni izdelki v kategoriji 1. in 2. svetovna vojna
  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve