• Pomoč pri naročanju
 • 04 50 61 361
 • eknjigarna@modrijan.si
 • |
 • Brezplačna poštnina pri nakupu nad 55 €.
 • Modrijanova knjigarna
 • Novice
 • Dogodki
 • Kartica ugodnosti
 • Tragedija ljudstva

  Ruska revolucija 1891–1924

  Redna cena: 55,50 €
  Cena: 38,85 €

  Rok dobave 2-3 dni
  Opis

  –30 % OB 100-LETNICI RUSKE REVOLUCIJE


  Tragedija ljudstva je eden najbolj ambicioznih poskusov večplastne zgodovinske analize obdobja med prelomno lakoto, ki je prizadela rusko podeželje leta 1891, in Leninovo smrtjo leta 1924, ko so bile vzpostavljene že vse temeljne institucije stalinistične totalitarne države. Monumentalno delo britanskega zgodovinarja obravnava rusko revolucijo kot skupek dolgotrajnih ločenih kriznih procesov, ki so skupaj dosegli vrhunec v letu 1917. Zgodovinarji so se pri obravnavanju ruske revolucije navadno posvečali predvsem letu 1917, Figes pa v prvem delu knjige temeljito obdela predrevolucijski razvoj ruske družbe. Problemskemu pregledu stebrov carističnega režima (carska družina in dvor, birokracija, vojska, cerkev) sledi analiza narodnostnega vprašanja v večnacionalnem carskem imperiju, nato pa izjemno natančen prikaz ruskega kmetstva, oblikovanja liberalnega javnega mnenja, nastanka anarhistične in radikalne oporečniške ilegale, nastopa marksizma ter nastanka socialdemokratskega gibanja in boljševiške ideologije. Sledi opis revolucije leta 1905, kratkega obdobja ruskega parlamentarizma, in absolutističnega sistema, ki je zaradi nepripravljenosti na demokratične spremembe dokončno izgubil oporo in se nazadnje zapletel v prvo svetovno vojno.

  Dramatično dogajanje med februarsko revolucijo leta 1917, ki je strmoglavila carja Nikolaja II., in oktobrskim prevzemom oblasti opisuje Figes tako podrobno in plastično, da je zgodovinsko dogajanje bralcu živo pred očmi. Sledimo razvoju dogodkov v prestolnici Petrogradu, v uporni in izmučeni carski vojski in na podeželju, kjer kmetje samostojno izpeljejo lastno revolucijo ter se polastijo plemiške in cerkvene zemlje. Po vsej Rusiji vzniknejo sovjeti kot neposredni demokratični organi samouprave v mestih, vaseh, tovarnah in vojaških enotah; vzporedno z nastankom nove neposredne demokracije docela razpade aparat stare carske države; zatirani narodi v obmejnih deželah se drug za drugim osamosvajajo od Rusije. Znotraj sovjetskega gibanja se krepi Leninova boljševiška stranka, ki jo skrivaj finančno podpirajo Nemci. Ko začasna vlada jeseni 1917 po aferi Kornilova izgubi podporo vojaških voditeljev in liberalnih meščanskih slojev, Lenin spozna, da jo bo sovjetsko gibanje prej ali slej zrušilo. Izkoristi oklevanje in notranjo razklanost večinskih strank v sovjetskem gibanju in tik pred prvim kongresom sovjetov v njihovem imenu izpelje udar proti začasni vladi. Na osnovi izvršenega dejstva boljševiki iz sovjeta izrinejo menjševike in desne esere ter oblikujejo prvo sovjetsko vlado z Leninom na čelu; začne se obdobje državljanske vojne in izgradnje enopartijske totalitarne države, predhodnice in vzornice totalitarnih diktatur 20. stoletja. Zadnji del knjige je posvečen izgradnji komunističnega sistema, ponovni vzpostavitvi imperialistične ruske države, tokrat s sovjetskim predznakom, neuspehu projekta svetovne revolucije, lakoti in uporom, ki so leta 1921 prisilili Lenina, da je razglasil novo ekonomsko politiko in v omejenem obsegu dopustil svobodno tržno menjavo.

  Delo je opremljeno z vrsto zemljevidov in robustnim aparatom; avtor je črpal podatke tako iz standardnih del o ruski revoluciji kot iz tedaj prvič dostopnih ruskih arhivov in iz najnovejših specialističnih študij o posameznih aspektih dogajanja. Privlačen slog pripovedi dodatno približa bralcu zapletene dileme, v katerih se je v začetku 20. stoletja znašla Rusija in z njo Evropa.


  Podatki o knjigi

  Prevod: Matej Venier
  Format: 16 x 23,5 cm
  Strani: 1000
  Vezava: trda
  Izid: 2013
  ISBN: 9789612417819

  Komentarji
  Podobni izdelki v kategoriji Sodobna zgodovina
  Bodite obveščeni
  Prijavite se na obvestila o dogodkih, novostih in posebnih ponudbah.
  © Modrijanova knjigarna 2015, pravice pridržane.
  Pravila uporabe in pravni pouk
  Izdelava: cLoovis, programske rešitve